Polako, ali sigurno dolazi nam zima, a s tim dolazi i priprema zimnice. Bili u kući ili u stanu zimnice se spremaju na veliko. Za pripremu dobre zimnice savjetujemo upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe. Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja. 

Donosimo Vam nekoliko recepata za pipremu zimnice. Pripremite malo volje, malo sastojaka te svakako malo ljubavi i dobit ćete vrlo ukusnu zimnicu.

 

 

 

 

Slatko – kisela paprika

Ovo su izuzetno ukusne paprike, jednostavne su za pripremu, a u sred zime nepce će vam biti zahvalno za takvu salatu.

Potrebno vam je 5 kila crvene paprike (roge), 400 gr šećera, 2 l octa, 2-3 kašike soli i jedna mala kašika konzervansa. Papriku operite, očistite i razrežite po pola. U posudi zagrijte ocat, šećer, sol i pustite da provri. Nakon toga ubacite papriku i pričekajte dok provri. Prokuhane paprike izvadite da se ocijede. Kada je sve skuhano u ohlađenu vodu od kuhanja stavite konzervans. Ohlađene paprike poredajte u teglu te prelijte ohlađenom vodom. Povežite tegle celofanom i prekrijte poklopcem te stavite na mračno mjesto.

 

 

Kisela paprika – babura

Potrebno vam je 8 kila paprike babure, 4 l vode, pola kg šećera, 200 gr soli, 1 l octa te malo bibera u zrnu.

Papriku oprati i očistiti te narezati na željene komade. Narezane paprike preliti mješavinom koju ste prethodno napravili od gore navedenih sastojaka. Povremeno pomiješajte. Nakon 24 sata paprike poredati u tegle te preliti mješavinom iz koje ste izvadili paprike. Tegle zatvoriti te pasterizirati.

 

Cvekla

Potrebno vam je 3 kile cvekle, 1 l vode, 3 kašike soli, 1 l octa te 1 konzervans.

Cveklu oprati i skuhati te dok je još vruća očistiti i narezati. Kad je narezana slagati u teglice. Pripremite otopinu vode, octa, soli i konzervansa, kada se svi sastojci otope ulijte u tegle. Zatvorite ih te pasterizirajte 15-ak minuta u vodenoj kupki na 85 stepeni.

Brzi ajvar

Oko ajvara imamo mnogo posla pa ga stoga radije kupimo, no biste  li ga napravili kad bi recept bio jednostavan?

Potrebno vam je 3 kg crvenih paprika, 2 veća patlidžana, bijeli luk, papar u zrnu, ulje, sol, šećer, 1 dcl ocat.

Paprike oprati, očisiti i samljeti te staviti na ulje pržiti. Patlidžan oprati, oguliti, samljeti te dodati paprikama i nastaviti pržiti. U to dodati, sol, šećer, ocat, malo bijelog luka i papra. Kad se sve lagano propržilo sipati u tegle (ajvar je gotov kada prođete kašikom po dnu posude i ostaje trag). Tegle zatvoriti i okrenuti ih poklopcem prema dolje.

 

Pasterizacija: U veću posudu staviti kuhinjsku krpu i po njoj poslagati staklenke, ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom krpom i staviti na štednjak 15-ak minuta. 

 

Tegle, flaše za sokove, burad, pletare, kanistere prese za voće, ljuštači za voće i povrće, bušači za paprike, drvena renda, drveni čekići, oklagije, daske za rezanje; … sve ovo možete pronaći u našim objektima sa oznakom Hipermarket i Supermarket.